Dosadašnje aktivnosti pozitivno utječu na povećanje kapaciteta članova Udruge

Udruga informatičara provodi projekt Bjelovarski robotički centar financiran iz Europskog socijalnog fonda. Vrijednost projekta je više od 2 milijuna kn. Kroz projekt su planirane brojne radionice robotike za članove udruge, učenike, predavanja za širu javnost, nabava opreme i aktivnosti promidžbe i vidljivosti.

Krajem prosinca članovi udruge sudjelovali su u radionici Komunikacija s djecom školske dobi i prezentacijske vještine. Predavanje je ispred Udruge Budem održala profesorica Ornela Malogorski. Kroz tri dana predavanja i radionica ojačali smo kapacitete članova udruge u komunikaciji i primjeni novih stečenih znanja.

U siječnju smo posjetili Gaming centar i Poduzetnički inkubator Pismo u Novskoj. Voditelj odjela za poduzetništvo Vlado Vujica upoznao nas je sa tijekom EU projekta stvaranja gaming centra i poduzetničkog inkubatora. Obišli smo start up tvrtke koje djeluju u inkubatoru i uvidjeli koliko podrška znači u pokretanju nove poslovne ideje. Prezentirali su nam i opremu koja je nabavljena kroz projekt. Imali smo priliku i isprobati dio gaming opreme i saznati pozitivne primjere povezivanja ustanova u obrazovanju s ciljem stvaranja boljeg obrazovanja za učenike.

Tijekom drugog dijela zimskih praznika i subotama grupa učenika, robotičara iz IV. osnovne škole sudjelovala je u radionicama Uvod u robotiku. Voditeljica radionice je Bernarda Musović uz podršku predsjednika Udruge Branka Raičkovića. Na radionicama su održane praktične vježbe na Lego platformi. Izrađeni su mnogobrojni modeli upravljanja senzorima, motorima te programi za praćenje crte i prepreka. Učenici su pokazali veliki interes za inovativne zadatke. Svi su izrazili želju za daljnjim sudjelovanjem na First Lego liga natjecanju.

Članovi udruge, ujedno i učitelji informatike sudjelovat će subotama na brojnim radionicama iz područja robotike. Ove subote u IV. osnovnoj školi održana je radionica Lego robotike. Kroz radionicu su sastavljali Lego robote i programirali u programu Scratch. Radionice se održavaju s ciljem podizanja kapaciteta i pripreme za održavanje radionica za učenike tijekom ljetnih i zimskih praznika. Voditelj radionice je Vlado Lendvaj, stručnjak u području robotike s brojnim iskustvom pripreme učenika za natjecanja za nacionalna i svjetska natjecanja. Kroz radionice su pripremljeni i brojni materijali koji će biti dostupni učiteljima informatike za rad s djecom u školama.

Opremanje Bjelovarskog robotičkog centra planirana je do kraja lipnja 2022. godine. Nadamo se da ćemo našim trudom i učenjem, zatim i prenošenjem znanja na učenike pridonijeti boljem obrazovanju u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji.

Tajnica Udruge UIBBŽ:
Marina Balen

Comments are disabled.