Ovo je učionica 21. stoljeća, prva takva u Hrvatskoj. Robot Pepper glavna je zvijezda.

“S Pepperom ćemo se igrati dok ga programiramo. Programirat ćemo ga da pjeva, da pleše da priča hrvatski i sve”, rekla je Klara Šiprak, učenica IV. osnovne škole u Bjelovaru.

“Najviše me zanimaju roboti, samo roboti i ajde VR naočale jer se bavim i igranjem igrica”, kazala je učenica Hana Juretić.

Programirat će i izrađivati svoje robote, raditi s dronovima i virtualnim naočalama. Iza projekta vrijednog više od 2 milijuna kuna stoji Udruga robotičara Bjelovarsko-bilogorske županije. 85% novca dolazi iz europskog fonda. Cilj je popularizacija STEM područja.

“Edukacija onih koji će educirati dalje učenike, edukacija djece kroz radionice u svim školama naše županije drugi je cilj i treći je nabavka opreme” rekao je predsjednik Udruge informatičara Bjelovarsko-bilogorske županije, Branko Raičković.

“Robotiku kao vannastavnu aktivnost imamo i u predmetnoj i u razrednoj nastavi, interes učenika raste zato ovo i radimo”, kazao je ravnatelj IV. osnovne škole u Bjelovaru, Nikola Margetić.

Učionicu će moći koristiti učenici osnovnih i srednjih škola iz cijele županije. Tijekom ljeta biti će organizirane besplatne radionice, a u planu su i natjecanja. Već sada stigli su i bivši učenici ove škole.

“Kad sam ja vidio sve te robote oduševljen sam bio jer ovoliko opreme san je svakog informatičara koji želi raditi svoje robote i programirati”, rekao je učenik XV. gimnazije u Zagrebu Jan Rastović.

“Nemam puno prilika u kojima mogu vježbati rad na robotima tako da kad sam dobila poziv da se pridružim ovoj radionici morala sam prihvatiti”, kazala je učenica Gimnazije Bjelovar, Iva Pogledić.

Priliku programirati na najsuvremenijoj opremi i raditi s robotima ovi učenici nikako ne žele propustiti.

IZVOR: RTL

Comments are disabled.