Udruga informatičara BBŽ organizira Robo dan u petak 16.06.2023. godine s početkom u 10,00 sati u Dvorani Europskih prvaka u Bjelovaru na kojem ćemo predstaviti napredak projekta u cijelosti i postignuća učenika u radu s robotima na ljetnim i zimskim radionicama. Voditelji radionica bit će na štandovima na kojima će učenici moći saznati više o sljedećim područjima:

 1. Letovi dronova
 2. Simulatori dronova
 3. Programiranje dronova
 4. Humanoidni roboti
 5. Robo pčelice
 6. VR naočale

 

U organizaciji Robo dana pridružit će nam se profesori i studenti s Fakulteta organizacije i informatike iz Varaždina s predstavljanjem projekta Drone Pilot Academy, te profesori i studenti Veleučilišta u Bjelovaru sa brojnim zanimljivostima. U letačkom dijelu sudjelovat će iskusni vozači dronova Štefan Brajković, Robert Podvezanec i Tibor Javurek koji će učenicima prikazati letačke aktivnosti. Organizirali smo i natjecanje u preciznom letenju na kojem će sudjelovati učenici koji su polazili radionice programiranja dronova na ljetnim i zimskim školama.

10,00 – 11,00 sati – predstavljanje napretka projekta (Dvorana Europskih prvaka)
11,00 – 12,00 sati – obilazak štandova (Dvorana Europskih prvaka)
12,00 – 13,00 sati – letačke aktivnosti s dronovima (nogometni stadion)

Udruga informatičara Bjelovarsko – bilogorske županije organizira ROBO dan na kojem će članovi Udruge predstaviti napredak EU projekta Bjelovarski robotički centar. Robo dan će se održati u subotu 17.12.2022. godine s početkom u 10,00 sati u IV. osnovnoj školi u Bjelovaru. Posjetitelji će imati priliku obići Bjelovarski robotički centar i štandove na kojima će se prikazivati pokazne radionice u sljedećim područjima:

 1. Mikrobit i kitronik,
 2. Arduino,
 3. Programiranje dronova,
 4. Lego robotika,
 5. 3D printanje,
 6. Humanoidni roboti,
 7. Robo pčelice,
 8. VR naočale.

 

Na Robo radnu će se predstaviti i naš partner na projektu Veleučilište u Bjelovaru s radionicom koju će voditi Tomislav Adamović, v. pred., voditelj stručnog prijediplomskog studija Računarstvo.

 

USPJEŠNO ODRŽAN PRVI ROBO DAN

OSNOVNOŠKOLCI IZ CIJELE ŽUPANIJE POSJETILI SU ROBO DAN

Udruga informatičara Bjelovarsko – bilogorske županije organizirala je prvi Robo dan na kojem su se okupili učenici i njihovi voditelji s područja cijele Bjelovarsko – bilogorske županije. Podršku projektnim aktivnosti svojim su dolaskom dali i brojni roditelji te svi zajedno s nestrpljenjem očekuju sljedeću aktivnost, Zimsku školu informatike. Članovi Udruge predstavili su napredak EU projekta Bjelovarski robotički centar kroz prezentaciju svih održanih projektnih aktivnosti.

Na Robo danu u ime domaćina i partnera na projektu sve je uzvanike pozdravio ravnatelj IV. osnovne škole Nikola Margetić koji je tom prilikom izrazio iznimno zadovoljstvo što je Udruga informatičara BBŽ izabrala IV. osnovnu školu za partnera. Sve je puno djece, traži se mjesto više, a danas su nam na aktivnost Robo dana došli učenici iz osnovnih škola iz naše županije, istaknuo je ravnatelj Margetić te dodao kako nitko od onih koji su došli na Robo dan nije pogriješio jer je riječ o budućnosti. Zamjenica župana Bjelovarsko – bilogorske županije napominje da je Udruga informatičara BBŽ jedna od članica Zajednica udruga u tehničkoj kulturi te ih Bjelovarsko – bilogorska županija podržava u radu. Pokušavamo zajedno sa Zajednicom učiniti napredak jer tehnološki napredak našeg društva i zajednice tjera nas da se nosimo u korak s tim. Školama do sada nije bilo jednostavno, ali kroz ovaj projekt to se promijenilo, ne samo za IV. osnovnu školu već i za sve ostale škole s područja županije, istaknula je zamjenica Marija Jungić i dodala da sada svi mogu učiti i biti ukorak s vremenom. Kristina Novoselec, učiteljica koja je dio provedbenog tima Bjelovarskog robotičkog centra izrazila je zadovoljstvo jer je u projektne aktivnosti do sada već uključeno više od 200 učenika, a na njemu sudjeluje i 12 učitelja.  S interesom učenika nemamo problema, jer im je dovoljno reći da će se baviti robotima, istaknula je Kristina Novoselec.

Na Robo danu svim prisutnima su se obratili i voditelji radionica s Ljetne škole robotike i predstavili su pojedinačno postignuća u radu. Istaknuli su tehnologiju s kojom su radili, kako su učenici prihvaćali projektne aktivnosti i rezultate rada. Projicirana su dva filma u kojima su prikazane sve radionice.

Posjetitelji Robo dana imali su prilike sudjelovati u pokaznim radionicama u sljedećim područjima:

 1. Mikrobit i kitronik – voditeljica Davorka Medvedović,
 2. Arduino – voditelj Ivan Piria,
 3. Programiranje dronova – voditeljica Danijela Erceg,
 4. Lego robotika – voditelj Robert Šmit,
 5. 3D printanje – voditelj Ozren Bosanac,
 6. Humanoidni roboti – voditeljica Kristina Novoselec,
 7. Robo pčelice – voditeljica Ankica Toth,
 8. VR naočale – voditeljica Petra Nikolić.

 

U tehničkom dijelu pripreme za radionice uz voditelje radionica sudjelovali su voditelj projekta Matko Dasović i učiteljice informatike Maja Katić i Andrea Pavliš. Završni dio Robo dana obilježio je obilazak Bjelovarskog robotičkog centra. Voditeljica Marina Balen sve je prisutne upoznala sa opremom koja je nabavljena u sklopu projekta, a posebna radost i zainteresiranost zavladala je kada su učenici imali priliku porazgovarati sa humanoidnim robotom Pepper. Učenicima je najavljen i drugi Robo dan na kojem će glavna tema biti rad s humanoidnim robotima. Interes učenika bio je iznimno velik i s ponosom možemo zaključiti da su naši učenici i njihovi voditelji zainteresirani za nove zanimljive sadržaje koje smo im pružili na Robo danu.