UDRUGA INFROMATIČARA BBŽ USPJEŠNO PROVODI EU PROJEKT

BJELOVARSKI ROBOTIČKI CENTAR

U IV. osnovnoj školi opremljena je suvremena robotička učionica

 

Eu Projekt Bjelovarski robotički centar vrijedan je ukupno 2.175.373,25 kn, a financira se u 85 % iznosu iz Europskog socijalnog fonda i 15 % sredstvima Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Radi se o projektu koji je prošao na javnom pozivu za Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a. Nositelj projekta je Udruga informatičara Bjelovarsko – bilogorske županije, partneri su Veleučilište u Bjelovaru i IV. osnovna škola Bjelovar, a autori projekta su Marina Balen i Branko Raičković. Projektu prijavu napisao je Nino Balen.

Udruga je kroz projekt provela brojne aktivnosti koje uspješno pridonose povećanju kapaciteta članova Udruge, ujedno i učitelja informatike u osnovnim školama. Takav pristup rezultirat će i održivosti projekta jer će učitelji sva stečena znanja moći primijeniti i u radu u izvannastavnim aktivnostima i radu s darovitim učenicima u svojim školama. Kroz projekt su planirana brojna studijska putovanja od kojih smo ostvarili putovanje u Novsku gdje smo posjetili Gaming centar i Poduzetnički inkubator Pismo. Tijekom pripremnog razdoblja odslušali smo predavanja i radionicu u području Lego robotike pod vodstvom Vlade Lendvaja, predsjednika Hrvatskog saveza informatičara, zatim radionicu Pilot dron academy za upravljanje dronovima pod vodstvom doc.dr.sc. Borisa Tomaša. Također smo s učenicima iz IV. osnovne škole uspješno proveli pilot radionicu iz područja Lego robotike. Zainteresiranost učenika je bila izvrsna te su svi učenici pozitivno ocijenili radionicu i s veseljem su sudjelovali u svim aktivnostima.

Održana je i početna konferencija projekta na kojoj su predstavljeni ciljevi projekta i projektne aktivnosti koje će uslijediti u narednom razdoblju. Organizirat će se studijska putovanja, edukacije za članove Udruge, radionice i predavanja za širu populaciju, ljetna i zimska škola robotike, dva Robo dana s ciljem popularizacije STEM-a i predstavljanje postignuća,  te radionice u osnovnim školama. Posebno nas veseli što smo opremili suvremenu robotičku učionicu u IV. osnovnoj školi, stalni postav projekta u kojem se nalazi iznimno vrijedna oprema. Bjelovarski robotički centar jedan je od najsuvremenijih centara u ovom dijelu Hrvatske, a otvorenje centra uveličali su Momir Karin, ravnatelj Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja MZO-a, Marija Jungić, zamjenica župana BBŽ i Dario Hrebak, gradonačelnik grada Bjelovara. Prilikom obilaska centra predstavljena je sva nabavljena oprema u vrijednosti od gotovo milijun kuna. Tom prilikom predstavljena je specijalizirana oprema koja će se koristiti u aktivnostima, a veliku pozornost privukli su humanoidni roboti Pepper i Nao.

Kruna dosadašnjih aktivnosti je Ljetna škola robotike koju je pohađalo preko 80 sudionika, učenika osnovnih škola s područja grada Bjelovara. Koliko su prihvaćene projektne aktivnosti govori i podatak da smo u samo dva dana prijave ispunili gotovo sva predviđena mjesta na radionicama te smo u suradnji sa Zakladom za razvoj civilnog društva dobili odobrenje za povećanje kapaciteta za radionice. Održane su radionice:

  1. Mikrobit, voditeljica Davorka Medvedović
  2. Arudino, voditelj Ivan Piria
  3. Lego 1 i 2, voditelj Robert Šmit
  4. Programiranje dronova, voditeljica Danijela Erceg
  5. 3D printanje, voditelj Ozren Bosanac
  6. Humanoidni roboti, voditeljica Kristina Milaj

 

Trenutno se provodi radionica Robo pčelice pod vodstvom učiteljice Danijele Ćosić u Dječjem vrtiću Osmijeh. Vrtićanci također uspješno i s veseljem sudjeluju u radionicama. Sve aktivnosti po planiranim područjima odradit će se u još tri ciklusa radionica.

Velik je ovo iskorak na području odgoja i obrazovanja u STEM području i na ponos svima, a nadamo se da ćemo svojim aktivnostima opravdati povjerenje i pridonijeti kvalitetnijem obrazovanju, povećanju kapaciteta članova Udruge i popularizaciji STEM-a – istaknuli su Marina Balen i Branko Raičković, autori projekta.

Comments are disabled.