U IV. OSNOVNOJ ŠKOLI OTVOREN JE BJELOVARSKI ROBOTIČKI CENTAR

Udruga Informatičara BBŽ uspješno provodi projekte

Eu Projekt Bjelovarski robotički centar vrijedan je ukupno 2.175.373,25 kn, a financira se u 85 % iznosu iz Europskog socijalnog fonda i 15 % sredstvima Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Radi se o projektu koji je prošao na javnom pozivu za Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a. Nositelj projekta je Udruga informatičara Bjelovarsko – bilogorske županije, partneri su Veleučilište u Bjelovaru i IV. osnovna škola Bjelovar, a autori projekta su Marina Balen i Branko Raičković.

Na početnoj konferenciji projekta prisutnima su se obratili Branko Raičković, predsjednik Udruge informatičara BBŽ, Nikola Margetić, ravnatelj IV. osnovne škole Bjelovar, Tatjana Badrov, prodekanica za razvoj Veleučilišta u Bjelovaru, Dario Hrebak, gradonačelnik grada Bjelovara, Marija Jungić, zamjenica župana Bjelovarsko – bilogorske županije, Momir Karin, ravnatelj Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja Ministarstva znanosti i obrazovanja. U svojim obraćanjima istaknuli su značaj projekta za lokalnu i regionalnu sredinu i podršku u svim aktivnostima. Posebno su naglasili važnost projekta za razvoj ljudskih potencijala i doprinos stvaranju kvalitetnijeg obrazovanja u STEM području. Ravnatelj Uprave Momir Karin pohvalio je iskorak kojim se vodi Udruga i partneri i naglasio kako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja podržalo primjenu aktivnosti projekta u svim osnovnim školama na području Bjelovarsko – bilogorske županije.

Predstavljeni su ciljevi projekta i projektne aktivnosti koje će uslijediti u narednom razdoblju. Organizirat će se studijska putovanja, edukacije za članove Udruge, radionice i predavanja za širu populaciju, ljetna i zimska škola robotike, dva Robo dana s ciljem popularizacije STEM-a i predstavljanje postignuća,  te radionice u osnovnim školama.

Nakon prezentacije projektnih aktivnosti svečano je otvoren Bjelovarski robotički centar, jedan od najsuvremenijih centara u ovom dijelu Hrvatske. Centar su otvorili Momir Karin, ravnatelji Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja MZO-a i Marija Jungić, zamjenica župana BBŽ. Prilikom obilaska centra predstavljena je sva nabavljena oprema u vrijednosti od gotovo milijun kuna. Sudionici su imali prilike vidjeti specijaliziranu opremu koja će se koristiti u aktivnostima, a veliku pozornost privukli su humanoidni roboti Pepper i Nao.

Velik je ovo iskorak na području odgoja i obrazovanja u STEM području i na ponos svima, a nadamo se da ćemo svojim aktivnostima opravdati povjerenje i pridonijeti kvalitetnijem obrazovanju, istaknuo je Branko Raičković, predsjednik Udruge informatičara BBŽ.

Tajnica UIBBŽ:
Marina Balen

Comments are disabled.